Hej, przychodzę dzisiaj do was z postem na temat przyjemnosci. Ja aktualnie jestem na diecie JUSA i właśnie pisze o niej posta, ale ujawnie go dopiero za 2-3 dni, ale moze wy, chcielibyście skosztować tych babeczek.
To obłędne babeczki kokosowe 'na bogato'
;-) z dżemem malinowym, kremem z białej czekolady, prażonym kokosem i
pralinkami. Każda, absolutnie każda część składowa babeczek jest pyszna,
a kiedy przebijacie się widelczykiem przez wszystkie warstwy i
próbujecie ich razem - smakują po prostu niebiańsko.
Uwaga: wieczór wcześniej należy przygotować krem z białej czekolady.
Składniki na około 12 - 14 babeczek:- 150 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 70 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z
wiórkami kokosowymi, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na
jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym
dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, likier kokosowy i
wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem z białej czekolady:
- 230 g białej czekolady, posiekanej
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym
garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę,
odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12
godzin.
Ponadto:
- pół szklanki dżemu malinowego lub truskawkowego
- 70 g wiórków kokosowych
- 12 pralinek Raffaello
Wiórki kokosowe wysypać na suchą patelnię i podprażyć, do złotego poloru, często mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Wykonanie:
Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry
(ja używam przyrządu do wydrążania jabłek choć są specjalne przyrządy
do wydrążania babeczek, można też użyć łyżeczki). Wypełnić dżemem.
Schłodzoną
masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa
cukierniczego z ozdobną końcówką (np. Wilton 1M) i ozdobić babeczki.
Krem obsypać wiórkami kokosowymi, na wierzch każdej babeczki wyłożyć
Raffaello.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (np. Wilton 1M) i ozdobić babeczki. Krem obsypać wiórkami kokosowymi, na wierzch każdej babeczki wyłożyć Raffaello.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Wasza Nely <3
PS przesyłam Wam jeszcze fotosy (: